Jodenverraadsters, de

Geplaatst op maandag 04 mei 2020 @ 13:16 , 86 keer bekeken

De Jodenverraadsters

Aflevering 1) Het verhaal van Ans van Dijk

. In 1943 duiken de Joodse Ans van Dijk en Sammie Polak onder bij Emile Ernst. Ans en Sammy zitten in het verzet. Er komt een inval en Sammie en Emile worden opgepakt. Sammie slaat door en Ans wordt gearresteerd. Politierechercheur Piet Schaap doet haar een voorstel; '' Geef mij 5 adressen van 5 ondergedoken Joden en ik laat je vrij, geef mij er tien en je heb een baan ''. Zonder blikken en blozen treed Ans als V-vrouw ( informante ) in dienst van de politie.

 

Aflevvering 2) Het verhaal van Rosa Roozendaal

. De 17 jarige Rosa Roozendaal komt op een onderduikadres in Amsterdam. Rosa neemt de regels voor de Joden niet zo nauw. Haar vriendje brengt Rosa in contact met Ans van Dijk. Ans krijgt op slinkse wijze voor elkaar om Rosa, haar moeder en tweede vader in Amsterdam uit te leveren aan de politie. Rechercheur Gerrit Mozer wordt verliefd op het mooie, jonge meisje. In ruil voor haar vrijheid en die van haar moeder biedt hij Rosa aan om voor hem als politiespion te komen werken. Als met tegenzin akkoord gaat , verkracht Mozer haar en begint een buiterechterlijke verhouding met haar.

 

Aflevering 3) Her verhaal van Mies de Regt

. In 1943 hebben Ans van Dijk en Mies de Regt een liefdesrelatie. Mies is gescheiden en heeft en veertienjarige dochter Truus. Miep is diep geschokt als Ans vertelt dat ze als informante werkt bij het Bureau Joodse Zaken. Mies eist dat ze uit alle kwalijke activiteiten van Ans blijft. Ans wordt samen met Roza Rozendaal op een lokadres gezet waar Joden kunnen onderduiken. Daar wordendeze Joden uitgehoord over de verblijfplaatst van deze Joden en vervolgens opgepakt. Mies zit volledig onder de plak bij Ans en raakt in zwaar gewetensconflict. Ze mag zich nergens meer mee bemoeien en al zeker de Joden niet waarschuwen.

 

Aflevering 4) Het verhaal van Gerrit Mozer

. Gerrit Mozer en Piet Schaap weken als rechercheurs bij het Bureau Joodse Zaken, om ondergedoken Joden op te sporen.Dat is een lucratieve bezigheid; voor elke gearesteerde Jood krijgen ze '' kopgeld '' en van het geld en sieraden mogen ze een deel houden. Mozer en Schaap zijn de meest geduchte Jodenjagers. Mozer heeft een buitenechterlijke relatie met de Joodse  Rosa Roozendaal. Rosa moet hem helpen bij het opsporen van Joden, maar bakt er weinig van. Mozer moet haar steeds de hand boven het hoofd houden. Mozer regeld een huis vor Rosa en haar moeder in Baarn, maar ze vluchten en duiken weer onder.

 

Aflevering 5) Het einde van Ans van Dijk

. Na de bevrijding maak Ans van Dijk in de cel de balans van haar leven op. Ze is door iedereenverlaten, gehoonden vergruis.Ze heeft de koninging tevergeefs om gtatie gevraagd. Een non in België heeft in de krant over haar gelezen en schrijft Ans dat ze haar niet als monster beschouwd. Ondanks al haar wandaden heeft ze rechtop goddelijke vergeving. De brief raakt Ans zo diep, dat ze besluit  om zich nog vlak voor haar dood door een priester laat dopen.In de vroege ochtend wordt ze opgehaald en op militaire terrein bij Diemen geëxecuteerd.

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

ni-na starstarstarstarstar

Fantastische site voor hoorspelliefhebbers. Met info en achtergronden van hoorspelen. 

Super deze site. Top.